top sponsor image

Fyringsolie pris pr. liter

28/02/16
Når du køber olie til at opvarme din bolig, er den vigtigste faktor for boligopvarmningsudgiften nemlig prisen, for den olie som oliefyret forbruger. Derfor vil de fleste boligejere gerne købe brændstof til deres tank, når olieprisen er lav. Det er næsten som at holde øje med aktiemarkedet.  
 

Hvad er pris pr. liter olie?

Se listen: fyringsolie priser

Hvordan bestemmes prisen?

Olieprisen er en svær genstand at spå om eller gennemskue fremtidige prisstigninger eller fald på. Hvis du gerne vil blive klogere på mekanismerne bag udsvingene i prisen, har vi samlet en række punkter, der har indflydelse på prisen.

Politik
Olie handles globalt, hvorfor de internationale politiske kræfter har enorm indflydelse på prisen og med hvilke lande der handles.

Krig og uroligheder
Af samme årsag som politik har det naturligvis stor indflydelse på prisen og produktionen af olie, hvis der er krig eller anden urolighed i nogle af de olieproducerende (OPEC) lande.

Dollarkursen
Det kan måske komme bag på nogen hvorfor netop dette, men al råolie handles af historiske årsager altid i amerikanske dollars, hvorfor det også har indflydelse på prisen.

Lagre
Mange af de store selskaber har store olielagre og reserver. Hvis efterspørgslen falder, kan selskaberne af frygt for deres lagre begynde at sælge heraf billigere. Flere lande har også store oliereserver til brug ved evt. krig. Du kan læse om det danske lager på www.fdo.dk.
OPEC landene har også store lagre til salgsformål. Det estimeres, at de har lagre til at dække salg i op til 90 dage.

Forbrug
Forbruget af olie har naturligvis stor betydning, da grundmekanismerne i dette spil er udbud og efterspørgsel. Efterspørgslen vil falde, hvis det for eksempel er en mild vinter i Europa, og så vil olieforbruget også falde betydeligt, og naturligvis ligeså modsat.

Spekulanter
Olie handles som aktier (råvare stoffer), hvorfor det er muligt for store selskaber at handle med olie med indtjening for øje.

Markedsprisen
Alt dette summerer op til den aktuelle markedspris. Selskaberne der handler med olie kan prissætte forbrugerprisen, som de ønsker for at styrke markedsandele eller gå ind på nye markeder, helt som de selv fastsætter efter markedets spilleregler.


Tilbage til oversigten